Redningsvest topfoto

Derfor skal du bruge redningsvest

Der er flere grunde til, at du skal bære en redningsvest, når du færdes ombord på en båd. Først og fremmest blev det i 1992 gjort lovpligtigt, at have redningsveste med til alle personer ombord - uanset om det er på båd eller i kano/kajak. Læs mere i afsnittet “Hvad siger lovgivningen om brug af redningsvest”.

Den vigtigste årsag til, at du skal bære redningsvest er dog helt simpel: redningsveste redder liv! Så enkelt kan det faktisk siges. Tilbage i 60’erne og 70’erne var det meget få fritidssejlere, der brugte redningsvest, hvilket fik Søsportens Sikkerhedsråd til at træde i karakter. Sikkerhedsrådet kørte en række målrettede kampagner, for at få flere sejlere til at anvende redningsvest. Efterfølgende har vi set yderligere kampagner, hvor budskabet står helt klart: Alle skal bruge redningsvest!

Kampagnerne har haft en gavnlig effekt, og i dag er det langt flere der bruger redningsvest, når de færdes på havet. Når det så er sagt, så er der desværre stadig alt for mange, som lader vesten ligge derhjemme eller blot vælger ikke at tage den på. Det koster hvert år menneskeliv, som kunne være reddet, hvis bare man havde fulgt det simple råd, at bære en godkendt redningsvest.

 

Almindelig eller oppustelig redningsvest?

En redningsvest fås som udgangspunkt som 2 forskellige typer: den klassiske og den oppustelige model. Som altid kommer begge varianter med en række fordele og ulemper, som vi gennemgår herunder.

Almindelig/klassisk redningsvest

 

Den almindelige klassiske redningsvest består typisk af en række faste eller bløde skumblokke, som er pakket ind i plast eller stof, som udgør vestens yderste lag. 

Fordele:

 • Ingen/begrænset vedligehold
 • Ingen udgifter til serviceeftersyn
 • Ingen udgifter til opfyldning af CO2
 • Billigere end en oppustelig redningsvest

Ulemper:

 • Kan virke “klodset” at have på
 • Begrænset bevægelsesfrihed

 

Eksempler på en traditionel redningsvest:

Regatta Soft Orange 70-90 kg
Kr 569,00
Antal
stk.

Regatta Racing +70 kg.
Kr 335,00
Antal
stk.


SE ALLE VORES TRADITIONELLE REDNINGSVESTE

 

Oppustelig redningsvest

 

Den oppustelige redningsvest har en CO2 flaske, der - enten automatisk eller ved manuel udløsning - sørger for at redningsvesten oppustes, når du rammer vandet.

Fordele:

 • Stor bevægelsesfrihed
 • Vejer ikke ret meget
 • Oppustes automatisk, når du falder over bord

 Ulemper:

 • Dyrere end en almindelig redningsvest
 • Løbende udgifter til service, genopfyldning m.m.

 

Eksempler på en oppustelig redningsvest:

 


SE ALLE VORES OPPUSTELIGE REDNINGSVESTE

 

Der er lavet flere undersøgelser og sammenligninger af sikkerheden for hhv. den almindelige og den oppustelige redningsvest, uden at finde en entydig vinder. Når du skal købe nye redningsveste, skal du derfor overveje, om den ekstra komfort en oppustelig model giver, er merprisen værd.

 

Hvordan virker en redningsvest?

En redningsvest består enten af skum eller luft, som har til formål at holde kroppen flydende i vandoverfladen, så man ikke selv skal bruge energi på at holde sig oven vande. Forestil dig, at du selv skulle bruge kræfter på at træde vande - det bliver hurtigt hårdt og du løber tør for kræfter. Du forbruger derfor en masse unødig energi, og det er det sidste du har behov for, hvis du befinder dig i en livstruende situation.

Redningsvesten gør det samtidig muligt for dig, at ligge stille i en sammenkrøbet position, som gør det nemmere at holde varmen i længere tid. Jo mere man bevæger sig i det kolde vand, jo mere kropsvarme afgiver man til vandet - så det handler om at ligge så stille som muligt, indtil hjælpen kommer.

 

Hvad siger lovgivningen om brug af redningsvest?

Som nævnt ovenfor, så blev det i 1992 vedtaget ved lov, at der på båden minimum skal være et antal redningsveste svarende til antallet af personer ombord. Det er dog ikke nok at have 4 redningsveste til voksne, hvis der er 2 voksne og 2 børn ombord. Redningsvestene skal med andre ord også passe til de personer, som er med ombord. Holder vi fast i dette eksempel, så skal der altså forefindes minimum 2 x redningsveste til voksne og 2 x redningsveste til børn (i passende model i forhold til børnenes vægt).

Lovgivningen dækker dog kun over, at det nævnte antal redningsveste skal være ombord - ikke at de nødvendigvis skal bæres af de ombordværende. Det er altså ikke lovpligtigt at bære redningsvesten, såfremt den blot er med på båden. Der er mange holdninger til dette lovkrav (eller mangel på samme), men vi anbefaler altid, at alle ombord bærer en godkendt redningsvest - uanset svømmeegenskaber.

Hvad er en redningsvest i kistebænken værd, hvis du eller en anden falder over bord ude på havet? Så husk redningsvesten, uanset hvad lovgivningen fortæller dig!

 

Svømmevest eller redningsvest - hvad skal jeg bruge?

Du har helt sikkert hørt om en redningsvest, men kender du også svømmevesten? En redningsvest og en svømmevest er to vidt forskellige ting, så det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken af de 2 varianter du vælger. Hvilken type du skal bruge, afhænger nemlig meget af, hvad vesten skal bruges til. Herunder gennemgår vi først de to forskellige typer:  

 

Redningsvest

Vi kan egentlig opdele redningsvesten i endnu to typer: den traditionelle redningsvest og den oppustelige redningsvest, som hver især har en række fordele og ulemper. I dette afsnit beskriver vi dog kun den klassiske orange redningsvest, som du sikkert har set utallige gange. Vi går ind i en nærmere beskrivelse af den oppustelige redningsvest i afsnittet “Almindelig eller oppustelig redningsvest?”

En traditionel redningsvest består af et indbygget opdriftsmateriale i skum, som har til formål at holde personen flydende i vandoverfladen. Udformningen med opdriftsmateriale i front og krave, er lavet til automatisk at vende personen om på ryggen, for at holde luftvejene fri fra vandet. Dette gælder også selvom vedkommende er bevidstløs og ikke selv kan vende sig i vandet.  

 

Svømmevest

En svømmevest (også kaldet en jollevest eller kajakvest) er kun egnet til personer med gode svømmeegenskaber, og kun til brug til jolle- eller kajaksejlads tæt på land og med hjælp i nærheden. Svømmevesten er som regel udformet med opdriftsmateriale (opdrift på 50 N) på både bryst og ryg, og har - i modsætning til en redningsvest - ikke nogen krave. Dette betyder, at svømmevesten ikke vender personen om på ryggen ved eventuel bevidstløshed. Omvendt gør udformningen det muligt, at svømme med vesten på. 

I forhold til den traditionelle redningsvest, giver svømmevesten en del mere bevægelsesfrihed, som der ofte kan være brug for i forbindelse med sejlads i kajak eller mindre jolle.


Regatta Racing +70 kg.
Kr 335,00
Antal
stk.


SE ALLE VORES SVØMMEVESTE/JOLLEVESTE

 

Hvad er opdrift og hvordan måles det?

En redningsvests ypperste formål, er at holde en person flydende i vandoverfladen ved hjælp af opdriften i materialet. Når du skal købe en redningsvest, er det meget vigtigt, at du vælger en vest med den korrekte opdrift i forhold til personen, der skal bruge den. For lav opdrift vil resultere i, at personen ikke holdes flydende, hvilket kan have livstruende udgang.

Opdrift i en redningsvest omtales som Newton (N) og jo flere Newton en redningsvest har, jo større er opdriften i pågældende vest. 

 

Redningsvest med opdrift på 50 Newton:

En opdrift på 50 N bruges oftest i svømmeveste, hvor den lave opdrift og udformningen gør det muligt at svømme iført vesten. En vest med 50 N anbefales kun til øvede svømmere, og udelukkende hvis der er hjælp i nærheden. Veste med denne lave opdrift er ikke sikker ved bevidstløshed. 

 

Redningsvest med opdrift på 100 Newton:

Redningsveste med en opdrift på 100 N kan anvendes i kystnært og beskyttet farvand og fås både i almindelige og oppustelige udgaver. Sikkerheden ved bevidstløshed er begrænset - særligt for personer over 90 kg. 

 

Redningsvest med opdrift på 150 Newton:

En opdrift på 150 N bruges i langt de fleste redningsveste, og kan holde alle personer (op til 150 kg) flydende - også i bevidstløs tilstand. Med en redningsvest i denne kategori, vil du kunne færdes i alle farvande og stadig føle dig sikker.

 

Redningsvest med opdrift på 275 Newton:

Der produceres meget få redningsveste med en opdrift på 275 N, som er den største opdrift en redningsvest kan have. Denne type veste er sikker for alle personer - uanset farvand og vejrforhold. Den relativ høje vægt gør, at vesten ikke anbefales til kvinder og børn. 

Som det fremgår af ovenstående, så vil en redningsvest med en opdrift på 150 Newton, være passende for langt de fleste mennesker. Hvis du vejer væsentligt mere end gennemsnittet (over 150 kg), kan det anbefales at overveje en vest med 275 Newton.

  

Redningsveste til hele familien

En redningsvest er ikke bare en redningsvest. Der er stor forskel på, om en redningsvest skal bruges til voksne eller børn, og derfor findes der veste til både store og små. Da mange også vælger at tage deres kæledyr med på båden, produceres der også redningsveste til blandt andet hunde. 

 

Redningsveste til voksne

“Jamen jeg kan sagtens svømme, så jeg behøver ikke en redningsvest”. Har du hørt denne sætning før, så er du ikke den eneste. Alt for mange voksne ser sig selv som gode svømmere, og mener derfor ikke at de bør bære en redningsvest. Intet kunne være mere forkert. Ganske vist er det en fordel at være habil svømmer, men det gør ikke, at du kan lade redningsvesten blive derhjemme eller i kistebænken. 

Som voksen kan du frit vælge mellem den klassiske eller oppustelige model, hvis blot du husker at vælge den rette opdrift og størrelse. 

 

Redningsveste til børn

Børn skal naturligvis altid bære en redningsvest, der passer til deres størrelse og vægt - det er ikke til diskussion. Først når barnet er habil svømmer, kan en svømmevest komme på tale under de rette forhold. 

Vælger du en oppustelig redningsvest til dit barn (som fås fra 15 kg), så vær opmærksom på, at vesten udelukkende bruges som redningsvest ombord på båden. Hvis barnet bærer en oppustelig redningsvest på havnen, kan der hurtigt opstå en situation, hvor luftlommerne punkteres af søm eller andet - og dermed gør redningsvesten ubrugelig. Desværre opdages det først, når den bliver pustet op - og der kan det være for sent. Børn bør derfor kun anvende en fast redningsvest, når der leges på havnen. 

 

Redningsveste til hunde

Kæledyr anses ofte som en del af familien og bliver derfor også medbragt på båden. Det gælder ikke mindst menneskets bedste ven, hunden, som mange har med ombord. 
Uden redningsvest er hunden næsten umulig at få op i båden igen, hvis den falder i vandet, da der ikke er noget at tage fat i. Derudover vil hunden (også selvom den kan svømme) hurtigt blive udmattet af at holde sig selv flydende, hvorimod en hundevest vil holde hunden flydende i vandoverfladen, indtil den bliver hevet op igen.

Størrelsen på hundevesten vælges ud fra vægten på din hund, og det er vigtigt at vælge den rette størrelse, og sørge for at vesten ikke går ned over hundens hale.SE ALLE VORES REDNINGSVESTE TIL HUNDE

 

Hvilken farve skal redningsvesten have?

Den helt klassiske redningsvest, som du sikkert også kender fra din barndom, er som oftest helt orange med sorte spænder og skridtgjord. Den orange farve gør, at vesten er synlig på vandet, hvis du skulle være så uheldig at falde i. Det gør det nemmere for andre, at lokalisere og få dig sikkert tilbage i båden. 

En oppustelig redningsvest kan have mange forskellige farver og designs (ses ofte med flag eller andet motiv), men kan også bare være helt sorte og neutrale. Ved første øjekast kan man få den tanke, at den da ikke er specielt sikker og synlig, men det ændres på et par sekunder, så snart vesten pustes op. Den oppustelige del er nemlig ofte udført i et fluorescerende materiale, som nærmest lyser op på vandet, og gør at du nemt kan ses og hives tilbage i båden.   

 

Ekstraudstyr og tilbehør til redningsveste

Hvis en sikkerhedssele ikke er indbygget i redningsvesten, kan den være et rigtig godt og vigtigt supplement. Det er særligt vigtigt, hvis du sejler når det er mørkt, i dårligt vejr  eller er alene ombord på båden. Her bør du altid fastgøre livlinen til et solidt sted på båden, så du ikke forsvinder i bølgerne, hvis du falder over bord. 

En skridtgjord går mellem benene og sørger for, at vesten ikke “kravler” op, men derimod bliver på sin plads, hvor den giver den bedste flydeposition. Dette gælder specielt ved oppustelige redningsveste, som kan være svære at fastholde i korrekt position, hvis den oppustes uden skridtgjord. 

Ønsker man yderligere sikkerhed, kan det anbefales at supplere vesten med en lygte, som kan øge synligheden yderligere. Vælger du en SOLAS-godkendt redningsvest, har den lygte og fløjte som standardudstyr.

 

Service og vedligeholdelse af redningsvest

Der er stor forskel på vedligeholdelse og service af redningsvesten, alt efter om du har en fastvest eller en oppustelig redningsvest. Se vores gennemgang herunder: 

 

Vedligeholdelse af fast redningsvest

En fast redningsvest (den klassiske model) kræver ikke ret meget vedligehold, hvilket også er den helt store fordel ved denne type vest. Opbevar altid vestene et tørt sted, og vær opmærksom på, at få skyllet alt saltvandet af, inden vesten lægges til tørring. 

Skummet i vesten mister løbende lidt af opdriften, så du bør teste vestens opdrift med regelmæssige mellemrum. Dette kan du f.eks. gøre, ved at hoppe i vandet med redningsvesten på, for at vurdere opdriften. Er dine redningsveste 10 år gamle, er det med stor sandsynlighed tid til en udskiftning. Vær desuden varsom med at bruge redningsvesten som hynde eller til at træde på, da det forringer opdriften yderligere. 

 

Service og vedligeholdelse af oppustelig redningsvest

  

En oppustelig redningsvest er et langt mere kompliceret redningsudstyr end en fast redningsvest, hvilket også stiller større krav til både vedligeholdelse og service. Med hensyn til opbevaringen, gælder dog det samme råd som en fastvest; en oppustelig redningsvest bør altid opbevares tørt og skylles af i ferskvand. 

Har redningsvesten automatisk udløsning, er det vigtigt at man sætter sig ind i systemet, og selv er i stand til at skifte CO2 flaske og tablet, samt genpakke vesten, hvis den har været udløst. Du skal altid have et par udskiftningssæt liggende, så du hurtigt kan skifte, hvis vesten har været i brug. Afprøv eventuelt vesten, så du bliver fortrolig med hele udskiftningsprocessen og genpakningen. 

Hvis du ønsker et professionelt gennemtjek af din redningsvest, har du også mulighed for at få foretaget et autoriseret servicetjek. Kontakt os gerne for mere information.

 

 

Har du spørgsmål til valg af redningsvest?

Hvis du har spørgsmål eller ønsker hjælp, så er du altid meget velkommen til at kontakte os på tlf. 97 85 42 95 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..